MARISEC

Uudet teknologiat Itämeren rannikon ympäristövahinkojen torjunnan tukena
  • 🡠
  • Hanke
  • Ajankohtaiset
  • Julkaisut

MARISEC -hankkeessa kerätään Itämeren alueen parhaat käytänteet öljy- ja kemikaalivahinkojen torjuntaan liittyen, testataan torjuntakaluston tehokkuutta ja luodaan toimintasuunnitelma suorituskyvyn ja harjoitustoiminnan vahvistamiseksi. Torjunta- ja keräyslaitetestauksella pyritään validoimaan nykyinen suorituskyky ja arvioimaan tulevat kehitystarpeet. Hanke toteutetaan yhteistyössä Kymenlaakson pelastuslaitoksen ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kanssa.

Tavoitteet

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Itämeren alueen resilienssiä merellisiä ympäristöonnettomuuksia vastaan edistämällä riskitietoisuutta, valmiutta ja reagointia, sekä lisätä alan poikkisektoraalista yhteistyötä sekä keskinäistä vuorovaikutusta Itämeren rannikkovaltioiden välillä.

Tavoitteena lisäksi on parantaa vaarallisten aineiden torjuntavalmiutta rannikkoalueilla sekä vahvistaa maiden viranomaisten osaamista ja huoltovarmuutta ympäristövahinkojen torjunnassa uusinta teknologiaa, hyödyntäen. Hankkeessa keskitytään erityisesti todentamaan käytännön testaustoimilla nykyinen ympäristövahinkojen torjunta- ja keräyskyky, arvioimaan tulevat kehittämistarpeet ja uuden teknologian soveltamispotentiaali sekä toimet suorituskyvyn kehittämiseksi.

Toimenpiteet

Hankkeessa toteutetaan seuraavat keskeiset toimenpiteet, jotka liittyvät jo toteutettujen hankkeiden tulosten koostamiseen, öljyntorjuntakaluston testaamiseen, parhaiden käytänteiden keräämiseen sekä arvioidaan nykyisiä suorituskykyjä ympäristövahinkojen torjunnassa. Samalla näistä kaikista muodostetaan yhteiset synteesit, jotka rikastetaan erillisissä työpajoissa sekä julkistetaan yhteisessä seminaarissa.

1. Kootaan ja hyödynnetään aiempien hankkeiden tuloksia ja tuotoksia sekä jo tehtyjä malleja liittyen öljy- ja kemikaalivahinkoriskeihin ja niiden torjuntaan Suomenlahden ja Itämeren rannikkoalueilla sekä kuvataan merkittävimmät riskimaisemassa tapahtuneet ja tapahtumassa olevat muutokset huomioiden myös vihreän siirtymän myötä muuttuvat vahinkoainetyypit, kuten uusiutuvat- ja kierrätyspohjaiset tuotteet.

2. Testataan nykyisen öljyntorjuntakaluston keräyskykyä sekä uusinta öljyntorjuntateknologiaa nykyisten suorituskykyjen tueksi todennäköisimmille sekä tulevaisuudessa potentiaalisimmille vahinkoainetyypeille.

3. Kootaan Itämeren alueen parhaat ympäristövahinkojen torjunnan käytänteet ja varautumisen toimintamallit sekä selvitetään uusien teknologioiden hyödyntämismahdollisuuksia. Koonnissa hyödynnetään sekä kansallisia että kansainvälisiä verkostoja.

4. Arvioidaan nykyisiä ympäristövahinkojen torjuntavalmiuksia ja varautumistasoa hankkeessa saavutetun tilannekuvan valossa ja luodaan yhteinen toimintasuunnitelma suorituskyvyn uudistamiseksi ja harjoitustoiminnan kehittämiseksi.

5. Hankkeen vaikuttavuuden varmistamiseksi järjestetään hanketyöpajoja sekä hankeseminaari, jossa esitellään hankkeen tulokset ja tuotokset sekä hankkeen aikana tehdyt havainnot.

Tehtävämme

Merikotka tuottaa hankkeessa analyysin Itämerelle aiemmin julkaistuista riskiarvioista, tavoitteenaan selvittää, miten öljy- ja kemikaalivahinkoriskejä on aiemmin lähestytty, mitkä tekijät on huomioitu ja millaisiin tuloksiin on päädytty. Tältä pohjalta tuotamme laadullisen riskimaiseman muutosanalyysin, jonka tavoitteena on kartoittaa, miten riskit ovat viime aikoina muuttuneet ja tulevat lähitulevaisuudessa muuttumaan. Tämä kuvaus täydentyy hankkeen työpajoissa, joissa tuloksia rikastetaan asiantuntijoiden kanssa. Tulosten perusteella arvioidaan aiempien riskinarvioiden käyttökelpoisuus ja tunnistetaan tarpeet niiden päivittämiselle ja uudistamiselle. Analyysin tuloksia voidaan myös hyödyntää edelleen hankkeen muissa työpaketeissa ja loppuvaiheen työpajoissa, mietittäessä lähitulevaisuuden investointi-, kehitys- ja tietotarpeita.

Rahoittaja ja hankepartnerit

Hankkeen rahoittajana toimii ulkoministeriö ja vastuuministeriönä sisäministeriö.

 

Xamkin hankesivut

Annukka Lehikoinen Tutkimusjohtaja +358 50 5519 288

Toteutusaika

7.11.2024 - 31.3.2026