Avoin työpaikka – etsimme PROJEKTITUTKIJAA

Etsimme joukkoomme

PROJEKTITUTKIJAA,

jonka tehtävänä on toteuttaa kansainvälisen BRISK II hankkeen tutkimustyö hyväksytyn hankesuunnitelman mukaisesti.

BRISK II (Long-term risk analysis for oil and hazardous and noxious substances pollution from shipping accidents to the marine environment in the Baltic Sea) hankkeen tavoitteena on päivittää aiemmissa hankkeissa (BRISK, BE-AWARE) tuotettu riskienhallintatyökalu, jota käytetään ajantasaisten öljyonnettomuusriskiarvioiden tuottamiseen Itämerelle.

Projektitutkija osallistuu riskinarvioitityökalun päivittämiseen tarvittavan tiedon keräämiseen ja analysointiin, tulevaisuuden alusliikenneskenaarioiden laatimiseen sekä tarvittavan valmiuskapasiteetin mallintamiseen yhdessä hankkeen kansainvälisen asiantuntijaryhmän kanssa.

Toivomme hakijalta:

  • tehtävään soveltuvaa ylempää korkeakoulututkintoa (yamk/maisteri tai tohtori)
  • osaamista merenkulkuun liittyvien riskien arviointiin ja hallintaan liittyen
  • kokemusta itsenäisestä tutkimustyöstä ja tiedonkeruusta sekä tulosten raportoinnista
  • sujuvaa kirjallista ja suullista englannin kielen taitoa

Lue koko työpaikkailmoitus TÄSTÄ.

Tutkimuksen esittelyä ja verkostoitumista Englannissa

Kansainvälisen merentutkimusneuvoston (ICES) vuosittainen tiedekonferenssi järjestettiin tänä vuonna Gatesheadissa, Englannissa. ICES on hallitustenvälinen meritieteellinen järjestö, johon kuuluu lähes 6 000 tutkijaa ja 20 jäsenmaata. Merikotkan tutkijat Patrik Kauppi ja Emilia Luoma osallistuivat nelipäiväiseen konferenssiin posterilla ja suullisella esityksellä. Kaupin posterin otsikko oli ”Addressing biodiversity risks in the maritime sector: a focus on green transition” ja Luoman pitämän esityksen otsikko oli “Balancing risks and opportunities between climate objectives and marine life: green maritime fuels as a case study”. Konferenssin teema oli tänä vuonna melko kalastuspainotteinen, mutta erityisesti merialuesuunnittelua koskevat esitykset Merikotkan tutkijat kokivat todella hyödyllisinä.

Konferenssi alkoi maanantaina hieman sateisessa ja koleassa Englannissa. Tapahtumapaikkana oli Gatesheadissa sijaitseva kansainvälinen musiikkikeskus, joka tunnetaan myös nimellä ”The Glasshouse”. Ensimmäisen päivän avajaisseremonia oli näyttävä, ja siihen kuului sekä musiikkiesitys että innostava pääpuhujan puhe. Puhe oli merikotkalaisille erityisen sopiva, sillä se korosti vuorovaikutteisuutta ja käsitteli muun muassa termien monitieteellinen, tieteidenvälinen ja poikkitieteellinen merkityksiä. Nämä termit kuuluvat myös hyvin läheisesti heidän työhönsä. Vaikka useimmat esitykset konferenssissa keskittyivät kalastukseen ja kalakantoihin, oli niiden seuraaminen merikotkalaisista mielenkiintoista ja hyödyllistä. Meriliikenne vaikuttaa merkittävästi meriekosysteemeihin, joten on hyvä kasvattaa tietoisuutta myös kalakantojen tilasta. Iltaisin konferenssissa oli rennompaa ohjelmaa, kuten vierailu Newcastle Unitedin jalkapallojoukkueen stadionilla ja taidenäyttely Biscuit Factoryssa.

Luoma piti esitelmänsä osana teemaistuntoa, jossa käsiteltiin ICES:n tiedesuunnitelmaan liittyviä tieteellisiä edistysaskeleita. Luoman esitys perustui Gyroscope-projektissa tehtävään tutkimukseen. Esityksessä korostettiin, että koska meriliikenteen uusien, vaihtoehtoisten polttoaineiden käyttö vaikuttaa koko meriliikennejärjestelmään, tarvitaan siirtymän kestävyyden varmistamiseksi systeemistä ymmärrystä. Tämän haasteen ratkaisemiseksi projektissa järjestettiin eri alan asiantuntijoille työpajoja, joissa keskusteltiin polttoaineiden käyttöön liittyvistä riskeistä ja mahdollisuuksista huomioimalla kestävän kehityksen eri osa-alueet. Keskustelujen pohjalta on piirretty kausaaliverkkoja, jotka visualisoivat keskeiset muuttujat ja niiden väliset syy-seuraussuhteet. Tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa ne tekijät, joista ratkaisujen kestävyys kriittisimmin riippuu, ja jotka tulisi priorisoida. Vaikka työ on vielä kesken, on jo selvää, että tällaiselle tiedon yhteistuotannolle on tarvetta.

Emilia Luoma esitteli GYROSCOPE-projektissa tehtävää tutkimusta.

Tiistai-illan posterisessiossa Kauppi esitteli tutkimustaan osana teemaistuntoa, jossa keskityttiin ilmastonmuutoksen huomioon ottamiseen osana merialuesuunnittelua. Posterissa tuotiin esiin meriliikenteen vihreään energiasiirtymään liittyviä päästövähennystoimia, joilla on heikosti huomioon otettuja biologiseen monimuotoisuuteen kohdistuvia vaikutuksia. Lisäksi posterissa suositeltiin biologisen monimuotoisuuden sisällyttämistä merialuesuunnitteluun, jotta biodiversiteettiajattelua saataisiin valtavirtaistettua. Istunto tarjosi erinomaisen tilaisuuden keskustella ja verkostoitua muiden konferenssiosallistujien kanssa. Monet aiheesta kiinnostuneet tutkijat pysähtyivät posterin kohdalla ja olivat kiinnostuneita kuulemaan lisää, joten aikaa pelkälle seisoskelulle ei juuri ollut. Keskustelut olivat rohkaisevia, sillä aihetta pidettiin erittäin tärkeänä. Posteri-istunnon aikana käydyt kahdenkeskiset keskustelut olivat erittäin myönteinen kokemus Kaupin kaltaiselle nuorelle tutkijalle, joka osallistui ensimmäistä kertaa kansainväliseen konferenssiin tutkimuksen esittäjänä.

Patrik Kaupin posteri keskittyi hänen väitöskirjantyönsä kirjallisuuskatsaukseen.

Kaiken kaikkiaan lähes 800 tutkijaa eri puolilta maailmaa osallistui tänä vuonna ICES:n tiedekonferenssiin, ja Kauppi sekä Luoma saivat mahdollisuuden olla osana tätä hienoa tapahtumaa. Esitysten jälkeinen keskustelu eri tutkijoiden kanssa ja verkostoituminen lisäsivät entisestään heidän ymmärrystään meriympäristön nykytilasta. He hyötyvät näistä oivalluksista muun muassa liittämällä ne osaksi meriliikennettä koskevaa tutkimustaan.

Teksti: Patrik Kauppi ja Emilia Luoma

Kotkan merialan toimijat saman katon alle

Tänä syksynä kotkalainen meriala saavuttaa uuden konkreettisen tason, kun Kantasatamaan avattu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun moderni kampus tuo kaikki kaupungin merialan tutkijat, asiantuntijat, opettajat ja opiskelijat saman katon alle. Kampuksella toimivat ammattikorkeakoulun lisäksi Etelä-Kymen ammattiopiston merenkulkuala sekä Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskus, mikä tekee päivittäisistä kohtaamisista sujuvia ja edistää yhteistyötä tehokkaasti.

Ammattikorkeakoulun logistiikan ja merenkulkualan koulutusjohtaja Olli-Pekka Brunila kommentoi uutta tilannetta:

”Nyt kun olemme kaikki saman katon alla niin yhteistyötä on helpompi lähteä viemään käytäntöön. Käytävällä nähdessä tulee vaihdettua muutenkin kuulumiset ja ajatuksia. Tutustumme toisiimme ihan eri tavalla kuin aikaisemmin.”

Kokonaisuutta täydentävät Euroopan kärkitasoa olevat uudet merenkulun simulaattorit sekä manner-Suomen ainoa koululaiva Merikarhu , joka laiturissa ollessaan näkyy kampuksen ikkunasta. Ammattiopiston merenkulku- ja satama-alan tiimipäällikkö Anssi Avelin jatkaa:

”Kotkassa merenkulun koulutus on ottanut suuren harppauksen kehityksessä eteenpäin. Kotkassa pystytään opettamaan nykyaikaisilla, moderneilla laitteilla, tiloilla ja aluksella. Myös TKI-hankkeiden suunnittelussa pystymme lyömään päät yhteen ja aloittamaan eri asteilla yhteistä toimintaa.”

Samoihin ajatuksiin yhtyy Merikotkan toiminnanjohtaja Anna Kiiski:

”Vapaamuotoiset keskustelut käytävillä ja kahvipöydässä ovat tärkeitä. On selvä, että päivittäiset kohtaamiset sujuvoittavat vuorovaikutusta ja vahvistavat luottamusta. Tällöin on helppoa tuottaa erilaisia hankekokonaisuuksia, joissa sisältö rakentuu parhaan osaamisen varaan nimenomaan hankkeen tarpeet huomioiden.”

Merikaupunki Kotka voi ylpeänä kutsua itseään portiksi tulevaisuuden työelämään. Kotka tarjoaa niin opiskelijoille kuin ammattilaisillekin erinomaisia mahdollisuuksia kehittää osaamistaan ja edetä urallaan. Kaupungin tiivis yhteistyö paikallisten yritysten, oppilaitosten ja tutkimuslaitosten kanssa luo edellytykset monipuolisille urapoluille, aina perusopinnoista korkeakoulututkintoihin ja tohtorintutkintoon asti. Erityisesti Kotkan Kantasatama toimii merkittävänä keskuksena, jossa kaupungin historia, kulttuuri ja uusi merialan keskittymä kohtaavat, vahvistaen kaupungin mainetta todellisena merikaupunkina.

 

Teksti: Anna Kiiski

Uusi artikkeli vieraslajien torjunnasta Itämerellä

Uusi tutkimusartikkeli, joka perustuu jo päättyneeseen COMPLETE ja COMPLETE PLUS -hankekokonaisuuteen, on julkaistu tieteellisessä sarjassa Marine Policy. Englanninkielinen artikkeli ”Early warning system on harmful aquatic organisms at a regional sea scale: Components and mechanisms” esittelee hankkeissa kehitetyn ja vuonna 2022 Itämerellä käyttöön otetun varhaisvaroitusjärjestelmän suunnittelu- ja toteutusprosessin. Kehitystyön aikana kerätyn tiedon ja tehtyjen havaintojen odotetaan olevan hyödyllisiä myös muilla merialueilla.

Vieraslajit ovat merkittävä globaali huolenaihe merenkulun asiayhteydessä. Osa alusten painolastivesien ja päällyskasvustojen mukana kulkeutuvista lajeista voi uhata vesiluonnon monimuotoisuutta, häiritä meren ekosysteemejä ja aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita. Itämeri on vilkasliikenteinen murtovesiallas, jossa on luonnostaan alhainen biodiversiteetti. Siten se on erityisen altis vieraslajien haittavaikutuksille. Tämän vuoksi on tärkeää ehkäistä potentiaalisesti haitallisten vieraslajien saapuminen ja leviäminen Itämerellä.

Merikotka-tutkimuskeskuksen koordinoiman COMPLETE-hankekokonaisuuden yhteiskunnallinen vaikuttavuus on osoittautunut erityisen merkittäväksi. Hanke tuotti lukuisia tieteellisiä julkaisuja, politiikkasuosituksia, sekä käytännön työkaluja sidosryhmille vieraslajiriskien hallinnan parantamiseksi Itämeren alueella. Tulokset ovat myötävaikuttaneet HELCOMin (Itämeren suojelukomissio) ja Kansainvälisen merenkulkujärjestön (IMO) työhön. Hankkeen suositukset auttavat kehittämään kansainvälistä politiikkaa ja sääntelyä haitallisten vieraslajien leviämisen estämiseksi.

Teksti: Annukka Lehikoinen

Itämerikylä Lasten Meripäivillä 25-27.7.2024

Tänäkin vuonna Merikotka osallistuu Itämerikylän merkeissä Lasten Meripäiville yhteisötalo Messissä. Lasten meripäivien teemana on tiede, taide & tarinat.

Itämerikylä järjestetään torstaista lauantaihin 25.7.–27.7. 2024 ja se toteutetaan yhteistyössä Kymen Veden, Luontokoulu Hailin, Kotkan Ympäristökeskuksen ja Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen kanssa.  Työpajat ovat avoinna seuraavasti:

10:00 – 12:00 Itämeren ötökät -työpaja

10:00 – 16:00 Sibeliusboksi

10:00 – 16:00 Rantaroskapaja

13:00 – 16:00 Meridatatupa

Lisäksi Itämerikylässä on omatoimista puuhaa muun muassa Vesivelhon seikkailupelin, lukunurkkauksen ja muiden puuhavihkosten muodossa.

Osoite: Yhteisötalo Messi, Kirkkokatu 22, 48100 Kotka

Pidätämme oikeudet aikataulumuutoksiin. Lapset vierailevat Itämerikylässä huoltajiensa vastuulla ja valvonnassa.

Nähdään Lasten Meripäivillä!

 

Alla linkkejä sekä lisäinformaatiota:

Merikotka facebook (Huom: Tapahtuman näkeminen vaatii sisäänkirjautumisen)

Lasten Meripäivät:

Sidosryhmien näkemyksiä pienvenesatamien kestävästä kehityksestä

Merikotka ry:n koordinoimassa Interreg Central Baltic -ohjelman ja Varsinais-Suomen liiton rahoittamassa 30MILES-projektissa aloitettu pienvenesatamien kestävään kehitykseen liittyvä tutkimusartikkeli viimeisteltiin Suomen Akatemian rahoittamassa Gyroscope-projektissa. Artikkeli on nyt julkaistu Ocean & Coastal management -lehdessä, ja on siellä vapaasti luettavissa. Merikotka ry:n tutkijoiden lisäksi artikkelin kirjoittajina on tutkijoita Helsingin yliopistosta ja Suomen ympäristökeskuksesta.

Artikkelin lähtökohtana oli oletus, että tekemällä näkyväksi eri sidosryhmien erilaiset näkemykset siitä, millainen on kestävä pienvenesatama ja millaisia ovat sen saavuttamiseksi tarvittavat toimenpiteet, voi auttaa yhteisen ymmärryksen saavuttamista ja siten tukea pienvenesataman kestävää kehitystä. Tutkimuksessa haastateltiin veneilijöitä ja pienvenesataman toimijoita siitä, miten he määrittelevät kestävän kehityksen ja sen tavoitteet pienvenesatamakontekstissa. Käytimme graafisia, käsitteellisiä vaikutuskaavioita (conceptual influence diagrams) visualisoimaan ja jäsentämään erilaisia tapoja, joilla yksilöt hahmottavat pienvenesatamien kestävyyttä. Vaikutuskaaviot koostuvat tärkeimmistä muuttujista ja niiden välisistä vuorovaikutuslinkeistä.

Artikkelin tulosten perusteella käsitteellinen vaikutuskaavio on hyödyllinen menetelmä analysoitaessa ja vertailtaessa sidosryhmien käsityksiä kestävyydestä. Menetelmä auttaa tunnistamaan tärkeimmät muuttujat ja mahdolliset muuttujien väliset konfliktit. Lisäksi artikkelin perusteella näyttää siltä, että lingvistiset eroavaisuudet esimerkiksi eri käsitteiden suhteen voivat aiheuttaa väärinymmärrystä eri henkilöiden välillä. Siksi yhteisen ymmärryksen luomiseksi yhteistyö ja yhteisoppiminen eri sidosryhmien välillä on tarpeellista. Tutkimuksessa havaittiin myös, että ns. kolmikantakestävyysmalli voi auttaa haastateltavia laajentamaan käsitystä kestävyydestä. Sen käyttämistä suositellaankin työskenneltäessä sidosryhmien kanssa kestävyyteen liittyvien aiheiden parissa. Lisäksi artikkelissa ehdotetaan sääntelyyn ja hallintaan liittyviä muutoksia, jotka voivat tukea sekä pienvenesatamien että veneilyn kestävää kehitystä.

 

Teksti: Emilia Luoma

Toimialat ylittävää varautumista Kymenlaaksossa

Liikenneonnettumuusharjoitus, jota KymVake -tiimi oli havainnoimassa.

Tammikuussa 2024 Meriturvallisuuden ja -liikenteen tutkimuskeskuksessa lähti käyntiin uusi tutkimushanke nimeltään Kymenlaakson alueellisen varautumisen yhteistyön kehittäminen, tuttavallisemmin KymVake. Hanke toteutetaan yhteistyönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (Xamk) kanssa. Xamk aloitti osuutensa hankkeen toteutuksesta jo 2023 vuoden marraskuussa.  KymVake -hankkeen tarkoituksena on vahvistaa alueellista ja paikallista toimialarajat ylittävää varautumisyhteistyötä ja -osaamista erityisesti tietoliikenteen ja tietojärjestelmien, logistiikan sekä voimahuollon häiriöiden osalta. Merikotkan osuus keskittyy tuottamaan skenaarioita ja oppimismateriaalia digitaaliselle oppimisalustalle, yhdessä sidosryhmien kanssa. Oppimisalustana toimii Xamkin Open Learn. Hanke on Euroopan Unionin osarahoittama ja mukana on myös Kymenlaakson liitto.

Ensimmäiset kolme kuukautta ovat lähteneet hyvin käyntiin. Tammikuussa KymVake -tiimi oli havainnoimassa Kaakkois-Suomen turvapuistossa Kymenlaakson pelastuslaitoksen ja Xamkin toteuttamaa liikenneonnettomuusharjoitusta. Harjoitus taltioitiin digitaalisesti ja materiaalista sekä havainnoinnista tehtiin skenaario. Tuotettua materiaalia on tarkoitus käyttää hankkeen digitaalisen oppimisalustan promootiomateriaalina. Oli erittäin mielenkiintoista seurata pelastajien harjoittelua ja havainnointi oli antoisaa niin skenaariotyöskentelyn kuin harjoitusten digitaalisen taltioimisen osalta. Tallennustekniikka ja äänenlaatu tuli hyvin testattua.

Yhteisen turvallisuuden harjoitusympäristöt -yhdistysilta.

Hankkeessa on ollut käynnissä muitakin tapahtumia. Kevään aikana on luotu sekä testattu muuan muassa kybersähköpostihuijausskenaariota, edistetty hanketta voimahuollon osalta sekä osallistuttu Yhteisen turvallisuuden harjoitusympäristöt -yhdistysiltaan. Yhdistysillassa esiteltiin hanketta ja saatiin uusia ideoita niin skenaariotyöskentelyyn kuin digitaalisen oppimismateriaalin sisältöön. Keskustelu oli tilaisuudessa hedelmällistä. Yhdistykset ovat yksi hankkeen kohderyhmistä yritysten ja tutkimus- ja oppilaitosten kanssa. Toteutuksen alla on suurempi, kaikki osa-alueet yhteen sitova skenaario sekä muihin varautumisaiheisiin liittyviä skenaarioita, työpajoja, hankintoja ja mahdollisia muita tapahtumia. Kolmen kuukauden aikana projekti on lähtenyt hyvin käyntiin ja asiat alkavat hahmottua.

Lisätietoja hankkeesta löytyy myös hankkeen päätoteuttajan nettisivuilta: Xamk – KymVake

Teksti: Emilia Pussinen, projektityöntekijä KymVake -hanke.