Haasteista mahdollisuuksiin: Digitalisaation moninaiset vaikutukset logistiikkasektorilla

KymVake -hankkeessa järjestettiin lokakuun lopussa logistiikan digitalisaation liittyvä sidosryhmiä osallistuttava työpaja. Digitalisaatio on nykypäivänä noussut koko yhteiskuntaa läpileikkaavaksi teemaksi. Tietoliikenne ja tietojärjestelmät sekä logistiikka ovat hankkeen osa-alueita, joten teemasta oli tärkeää  keskustella aiheeseen liittyvien sidosryhmien kanssa. Mukaan saatiin laaja-alaisesti alueella vaikuttavia eri osa-alueiden osaajia. Osallistujia oli niin maa- kuin merilogistiikan puolelta, joka takasi kattavan keskustelun aiheen eri näkökulmista.

Työpajassa keskusteltiin ja pohdittiin logistiikan digitalisaatioon liittyviä erilaisia haasteita sekä näihin liittyviä harjoittelu- ja yhteistyömahdollisuuksia. Keskustelu oli runsasta ja mielenkiintoista. Eri sidosryhmät pääsivät kuulemaan toistensa näkemyksiä ja pohtimaan asiaa kollektiivisesti. Aiheesta nousikin monia erilaisia näkökulmia esiin, riippuen millä logistiikan sektorilla keskustelijat toimivat. Työpajatyöskentelyn alustavan analyysin pohjalta voidaan sanoa, että digitalisaatio on lyönyt läpi logistiikkasektorilla, mutta vaihtelua löytyy. Toiset toimialat ovat siitä riippuvaisempia kuin toiset, mutta kaikesta toiminnasta on tullut keskinäisriippuvaista. Keskusteluissa nousi esille, että digitalisaatio luo niin mahdollisuuksia kuin haasteitakin. Jossain mielessä toimintaympäristö saattaa olla jopa haasteellisempi kuin aikaisemmin ja tämän vuoksi logistiikkasektorin toimijoilta vaaditaan erilaisten taitojen osaamista.

Seuraavaksi hanke jatkuu suunnitelman mukaisesti. Sidosryhmien tarpeiden perusteella Merikotkan asiantuntijat rakentavat ajankohtaisia skenaarioita. Näin pääsemme vielä tarkemmin testaamaan valitun oppimisalustan toimivuutta sekä millaisia ominaisuuksia skenaarioiden rakentamisen mahdollistavalla työkalulla tulisi olla. Digiratkaisut ja digitalisaatio näyttäytyvät monella eri tavalla myös hankkeen toiminnassa, sillä varautumisyhteistyötä on tarkoitus kehittää digiratkaisuiden avulla. Luvassa on joulukuussa tämän lisäksi kansainväliselle kohderyhmälle seminaariesiintyminen aiheen tiimoilta. Loppusyksystä ja alkutalvestakin siis riittää puuhaa!

Hankkeen ensimmäinen toimintavuosi on nyt melkein takana. Vuosi on ollut runsas sekä tapahtumarikas ja hanke on ollut monessa mukana. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ensivuoden puolelle.

Teksti: Projektityöntekijä Emilia Pussinen.